Η στύση «δείχνει» την υγεία της καρδιάς

Η στύση «δείχνει» την υγεία της καρδιάς

Εάν είστε άντρας, ηλικίας άνω των 40 ετών και αντιμετωπίζετε πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, πείτε το στον γιατρό σας για να ελέγξει την… καρδιά σας. 

Αυτό συνιστούν Αμερικανοί ειδικοί οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πανίσχυρη ένδειξη πως ένας άντρας μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Διαπιστώσαμε ότι η ύπαρξη της στυτικής δυσλειτουργίας ισοδυναμεί με αύξηση κατά 40% του κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα, ακόμα κι όταν λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η χοληστερόλη και πίεση», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αντρέ Αράουγιο, διευθυντής Επιδημιολογίας στα Ερευνητικά Ιδρύματα της Νέας Αγγλίας.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας», στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν παρακολουθώντας επί 12 χρόνια την πορεία της υγείας 1.057 ανδρών, ηλικίας 40 έως 70 ετών.

Το 37% όσων είχαν στυτική δυσλειτουργία διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό συμβάν, έναντι του 17% όσων δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στύσης.

Το μυστικό στην αιμάτωση

Η νέα μελέτη είναι η νεώτερη σε μια σειρά κλινικών ερευνών που συσχετίζουν την στυτική δυσλειτουργία με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. 

Αυτό είναι αναμενόμενο, κατά τον δρα Αραούγιο, διότι οι ίδιες συνθήκες που προκαλούν στένωση των αρτηριών και έτσι μειωμένη αιμάτωση της καρδιάς και του εγκεφάλου, ελαττώνουν την ροή αίματος και στο πέος – και δίχως επαρκή αιμάτωση, δεν επιτυγχάνεται καλή στύση.

«Εάν ένας άντρας παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να τον πει στον γιατρό του – και εκείνος να τον υποβάλλει σε εξετάσεις για την καρδιαγγειακή υγεία του», τονίζει ο δρ Αραούγιο.

«Και το αντίστροφο: κάθε γιατρός θα πρέπει να ρωτά τους άντρες ασθενείς του, εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης. Είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος για να παίρνει μια πρώτη ιδέα για την καρδιαγγειακή υγεία τους».

Σωτήρια αναφορά

Μαζί του συμφωνεί απολύτως ο δρ Ρ. Πάρκερ Γουάρντ, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένα την σχέση στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής υγείας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνεται σε κάθε επίσκεψη μία απλή ερώτηση, η οποία μπορεί να δώσει με σαφήνεια μια πρώτη εικόνα της κατάστασης», λέει. «Είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο οικονομικό, από το να ζητάς από τον ασθενή σου να μετρήσει την πίεσή του ή να κάνει αιματολογικές εξετάσεις».

Και το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς: η αναφορά της στυτικής δυσλειτουργίας στον οικογενειακό γιατρό, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

«Πολλές φορές η πρώτη ένδειξη καρδιαγγειακού προβλήματος σε έναν άντρα είναι ο αιφνίδιος θάνατος – και αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας», λέει ο δρ Αραούγιο.

Πηγή : Web Only

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=2&articleID=8695&la=1