Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η καρδιά είναι μια αντλία που διαστέλλεται για να υποδεχτεί αίμα και συστέλλεται ακολούθως για να το σπρώξει στις αρτηρίες του σώματος. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα πολύπλοκο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται απο  πτώση στην απόδοση της καρδιάς στη  συστολή, στη διαστολή ή και στα δυο. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο έμφραγμα, σε χρόνια αρρύθμιστη υπέρταση, σε στένωση ή ανεπάρκεια κάποιας βαλβίδας, σε μυοκαρδίτιδα, σε κάποια μυοκαρδιοπάθεια κ.α

 Ο ασθενής βιώνει δύσπνοια, αρχικά  στην προσπάθεια και αργότερα και στην ηρεμία, πιθανον να δυσκολεύεται να κοιμηθεί σε εντελώς ύπτια θέση και να χρειάζεται να βάλει 2-3 μαξιλάρια ή και να μείνει τελείως καθιστός. Νιώθει εύκολη  κόπωση και δημιουργούνται οιδήματα (πρήξιματα) στους αστραγάλους. Η χειρότερη εκδήλωση  της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το οξύ πνευμονικό οίδημα.

Η αντιμετώπιση είναι κυρίως φαρμακευτική αλλά ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλες  παρεμβάσεις ανάλογα με την αιτία και το στάδιό της (χειρουργείο, τοποθέτηση στεντ, τοποθέτηση αμφικοιλιακού βηματοδότη – απινιδωτή). Η πρόγνωση έχει να κάνει με το αίτιο και με τη βαρύτητα της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθει νέα σημαντικά φάρμακα στη φαρέτρα μας.