Στεφανιαία νόσος

Στεφανιαία νόσος είναι η νόσος στην οποία σχηματίζονται αθηρωματικές πλάκες εντός των  αρτηριών (στεφανιαίες αρτηρίες) που αιματώνουν την καρδιά. Είναι μακράν πιο πιθανό να συμβεί, προιούσης και της ηλικίας, όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως κληρονομικότητα, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Οι πλάκες αυτές προκαλούν κάποιου βαθμού απόφραξη, περιορισμό δηλαδή στη ροή του αίματος προς το μυοκάρδιο. Όταν η απόφραξη είναι σημαντική αλλά δεν είναι πλήρης , προκαλείται στηθάγχη. Η στηθάγχη είναι πόνος σαν σφίξιμο, πλάκωμα ή κάψιμο , συχνότερα διάχυτα πίσω από το στέρνο και ο οποίος μπορεί να αντανακλά στο ένα ή και στα 2 χέρια, στο λαιμό ή στην πλάτη . Αρχικά εμφανίζεται μόνο κατά την προσπάθεια (γρήγορο περπάτημα, περπάτημα σε ανηφόρα, τρέξιμο, χειρωνακτικές εργασίες, σεξ) και υποχωρεί με την ξεκούραση αλλά αργότερα εμφανίζεται  και στην ηρεμία. Συνήθως διαρκεί 5-20 λεπτά. Δυστυχώς όμως πάντα υπάρχει περίπτωση μια πλάκα , είτε είναι είτε δεν είναι σημαντική, να σπάσει οξέως και να δημιουργηθεί θρόμβος ο οποίος θα αποφράξει εντελώς την αρτηρία με απότέλεσμα το γνωστό σε όλους οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο πόνος του εμφράγματος είναι ίδιος σε χαρακτήρα με αυτόν της στηθάγχης αλλά δεν υποχωρεί. Έτσι ο ασθενής συνήθως οδηγείται στο νοσοκομείο όπου και  θα χρειαστεί να γίνει διάνοιξη της αρτηρίας και τοποθέτηση stent ή επείγον χειρουργείο by-pass.

Στα πλαίσια της πρωτογενούς πρόληψης λοιπόν, αυτό που μπορεί να γινεί είναι να εξαλειφθούν (διακοπή καπνίσματος) ή να ελεγχθούν οι τυχόν παράγοντες κινδύνου (καλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και της χοληστερίνης). Τέλος, για να προληφθεί το έμφραγμα και ο θάνατος τα οποία είναι και οι χειρότερες εκδήλωσεις της στεφανιαίας νόσου, οποιοσδήποτε αισθάνεται πόνο στο στήθος ιδίως κατά την προσπάθεια, θα πρέπει να επισκεφτεί γρήγορα τον γιατρό του.